Toliko je zanimljivih činjenica kada je u pitanju ovaj vanvremenski napitak, bez kog nijedan sisar ne opstaje, da je gotovo nemoguće posložiti sve poznate anegdote. Onih nepoznatih, razume se, ima nebrojeno mnogo, a mi ćemo izdvojiti neke bizarne ćinjenice i situacije u kojima je akter niko drugi do mleka. Svi sisari u svojim početnim fazama piju majčino mleko, a jačanje kostiju pomoću mleka ljudi nastavljaju da praktikuju tokom života, ispijajući kozje, ovčje, kravlje, pa čak i magareće mleko. Mlekare su danas rasprostranjene i u urbanim i u ruralnim uslovima, a otkup mleka od strane velikih korporacija, zamenio je nekadašnje zadruge. Iza mleka se kriju brojni recepti za torte i kolače, ali toliko neverovatnih priča, o kojima se čulo širom sveta.

 

Mleko ubica

Koliko god mizarno i morbidno zvučalo, jedan ovakav slučaj je zabeležen u Brazilu. Naime, u jednoj bolnici, medicinska sestra na praksi, sasvim slučajno je ušpricala kafu i mleko u infuziju žene koja je ležala u bolnici. Slučaj se nažalost završio tragičnim ishodom.

 

Državno piće

Iako su brendovi Amerike burbon, Koka Kola i brojna druga ne baš zdrava pića, čak 21 od 28 država izabralo je za nacionalno piće upravo mleko. Od ostalih 7, Alabama je na primer izabrala viski. Čini se da ne razmišlja baš toliko zdravo.

 

Laktoza?

Sve češće slušamo o tome da je veći procenat onih koji su intolerantni na laktozu u odnosu na neka davnija vremena. Istini za volju, nisu samo narodi koji su izloženi mas produkciji mleka u ovom problemu. Nauka kaže da se i Azijati i američki urođenici, koji nemaju preterano susreta sa mlekom iz industrije, suočavaju sa istim problemom.

 

Milka, Belka, Šarulja daju više mleka

Ovo istraživanje preneo je Press office, a odnosi se na krave koje imaju imena. Naime, kada se farmer obraća svojoj kravi po imenu koje joj je nadenuo, krava u proseku daje 258 litara mleka više.

 

Al Kapone i rok trajanja

Za određivanje roka trajanja na flašama mleka tokom prvih desetleća prethodnog veka brinuo je lično Al Kapone. Izgleda da je osim alkohola i mleko bio dobar biznis. Ko li o tome danas brine?

 

Ne baš ukusno

Stari ruski običaj za sprečavanje procesa vrenja mleka i stvaranja kiselosti, bio je da se u kantu sa mlekom ubaci poseban tip žabe. Tek kasnije, utvrdili su veliki broj antibiotskih bakterija u kombinaciji ta dva “proizvoda” koji su nauci dobro došli.

 

Dodaci nisu najpametnije rešenje

Kanađani su, zbog procenta mleka u sladoledima koji pada ispod granice prepoznatljivosti, naložili da sladoledi koji nemaju dovoljan udeo mleka ne smeju biti obeleženi kao mlečni sladoledi, već kao smrznuti dezerti. Na ovaj način izbegava se zabluda da je sve što je “mlečno” zaista i mlečno.

 

Platipusi i istorijska fakta

Platipusi su životinje koje nemaju bradavice, već mleko jednostavno ispuštaju iz kože.  Nekada se u čaj dodavalo mleko, a to je i danas običaj kada su u pitanju čajevi sa većim procentom teina.

 

Kralj Švedske i njegova smrt

Bivši švedski kralj Adolf Frederik, umro je nakon večere koja se sastojala od jastoga, kavijara, kiselih krušaka, šampanjca, a nakon četrnaest jela popio je posudu vrelog mleka. Pamti se kao kralj koji se prejeo do smrti.

I za kraj, proizvodi od mleka
Sardinijski sir je ilegalan jer se pravi na najuvrnutiji način. Naime, sir se fermentira u utrobi novorođenog jareta. Nakon što se jare zakolje, mleko koze se stavlja u utrobu i drži mesec dana. Nakon toga se poslužuje sečenjem nožem. Sigurni smo da je ovaj podatak najbizarniji, ali je baš zbog toga Sardinijski sir i te kako na ceni.