Neke životne aktivnosti obavljamo od detinjstva, a na njih apsolutno ne obraćamo pažnju. Kao što od najmlađih dana dišemo, hranimo se, plačemo i smejemo se, tako stvaramo i druge životne navike koje protiču nesvesno. Niko ne pamti vreme majčinog mleka, ali bez njega ili makar zamene za njega, najnaprednijoj vrsti sisara ne bi bilo života. Ne osporavamo činjenicu da je voda izvor života, ali bez mleka se ne može zamisliti život dece. Ove suvoparne činjenice ste do sad već čuli, pa nećemo da gnjavimo. Zato vam nudimo listu pomalo uvrnutih i zanimljivih činjenica o mleku i mlečnoj industriji. Uživajte.

Grad sira

Sigurno ste čuli za čuveni brend «Pizza Hut» koji se poput Megdonaldsa proširio svetom kao jedan od vodećih kada je u pitanju brza hrana. Da li bi vam bilo čudno ako bismo vam rekli da je za proizvodnju sira koji se potroši za «filovanje» ovih pica potrebno više od 170.000 krava od čijeg se mleka dobija sir. Taj broj je srazmeran jednom prosečnom broju stanovnika osrednjeg grada u Srbiji.

Bik koji je mirisao cveće?

Svi se sećaju čuvenog Ferdinanda iz crtanog filma. Dok su njegovi saborci svoju silinu pokazivali na koridi, Ferdinand je sedeo i mirisao cveće. Ovo nimalo nije slučajnost kada je inspiracija stvaraoca lika Ferdinanda u pitanju. Naime, krave imaju izuzetno razvijeno čulo mirisa, pa poneke mirise mogu osetiti na daljini do čak šest milja.

Pij vodu i podari nam mleko

Mlekare širom sveta, za kojima ni naše mlekare ne zaostaju, proizvode veliku količinu mleka za svakodnevnu upotrebu. Krave koje daju mleko moraju dobro da se hrane i poje da bi kvalitet mleka bio na određenom nivou. Zbog toga, krave osim ishrane moraju da piju i dosta vode. Statistika kaže da jedna krava u proseku dnevno popije vode ekvivalentno količni koja stane u jednu osrednju kadu u kupatilu. Još jedna, možda potpuno bespotrebna činjenica, ali svakako zanimljiva, jeste i ta da krave ne mogu da povraćaju. Čak ni kad popiju više od ove jedne kade. Sada kada znate onu već prežvakanu činjenicu da krave ne mogu niz stepenice, evo još jedne.

Berta rekorder

Najstarija krava koja je ikada zabeležena jeste krava po imenu Velika Berta. Osim što drži rekord po tome što je za života otelila čak 39 teladi, Berta je šampion u u godinama. Umrla je 1993. godine, tri meseca pred svoj 49 rođendan. Za jednu kravu pozamašan broj godina, zar ne?

Još zanimljivosti o mleku

Ko god se barem jednom našao u nekoj mlekari i zapitao koliku zaslugu imaju dobre stare krave za proizvodnju mleka, evo odgovora. Naime, krave proizvode čak 90 posto ukupne količine mleka koja je potrebna u ljudskoj ishrani. Ostatak proizvode druge životinje.
Jedna od najzanimljivijih teorija kako je nastala galaksija Mlečni put, naravno zasnovana je na legendi. Ta legenda kaže da je Mlečni put nastao od kapi mleka iz grudi Here (Zevsove žene) koja je dojila Herkula.

Iako je već uvreženo mišljenje postalo gotovo istina, moramo da vas malčice razočaramo. Luj Paster koji je osmislio način pasterizovanja mleka, to nije uradio zbog mleka. Paster je 20 godina pre procesa pasterizacije mleka izumeo pasterizovano pivo. Cela njegova «muka» dakle bila je zbog piva.
Mleko bizona je prebogato proteinima. Nauka kaže da u mleku bizona ima čak 25 posto više proteina nego u standardnom kravljem mleku.

Kravlje mleko je prvi put upotrebio čovek iz preteče Avganistana čak 10.000 godina pre nove ere. Ako je verovati ovoj hipotezi, mora da su Avganistanci imali jake kosti, jer, podsetimo se, kravlje mleko je bogato kalcijumom.

Sada kada o mleku i kravicama znate mnogo više nego na početku ovog teksta, eto dobre prilike da odete do prve mlekare i «obrnete jednu turu». Ako ne volite obično mleko, i čokoladno je dobar izbor.